Imprægnering

Guide: Sådan passer du på dit fodtøj – den bedste imprægnering af sko

Langt de fleste ved, at nye sko har godt af at blive imprægneret og plejet. Alligevel synes mange, at det med sko og imprægnering kan være lidt af en opgave at mestre. Hvis du har shoppet i en fysisk skobutik, har du sikkert også fået gode råd om skopleje.

Hvis du vil give dine nye sko den bedste start med ekstra god skopleje og være sikker på, at de holder i mange år, er der rigtig mange muligheder. Her på siden kan du blive klogere på, hvordan du bedst passer på dit fodtøj. Der er nemlig eksempelvis stor forskel på imprægnering af sko i ruskind og imprægnering af syntetiske sko.

Hvorfor er imprægnering af sko vigtigt?

Uanset om du er nybegynder eller en skoentusiast, der har stor erfaring med imprægnering, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i det enkelte materiale. Hvis du plejer skoene forkert, kan du i virkeligheden risikere at forkorte deres levetid.

Skopleje er den bedste form for kærlighed til dine sko, og der er faktisk en mening med både skocreme og beskyttende sprays. Hvis du vedligeholder dit fodtøj optimalt, kan det holde i længere tid. Vejret i Danmark er samtidig meget omskifteligt, og det kan hurtigt skifte mellem regn, kulde og sol. Når dine sko er imprægnerede, er de mere modstandsdygtige over for stort set alt slags vejr.

Som tommelfingerregel bør du altid imprægnere dit fodtøj, inden du tager det i brug første gang og efterfølgende med jævne mellemrum. Hvis du vil undgå kolde fødder og slidte sko, er imprægnering af sko altså et must.

Sådan fungerer imprægnering af sko i ruskind

Ruskind er ofte et populært valg, når der skal shoppes sko. Ruskind er nemlig et særlig åndbart materiale, og dine fødder vil derfor elske dig for at vælge denne type sko. Derudover er det et rigtig flot materiale, og det kan holde dine fødder varme på selv de koldeste dage.

Ruskind er som sådan ikke sværere at holde pænt end så meget andet materiale. Husker du en god imprægnering af sko i ruskind, gør det dog skoene yderst modstandsdygtige over for eksempelvis vand, smuds og snavs.

Imprægnér altid kun rene sko

Hvis du lige har købt dine sko, bør du imprægnere dem med det samme. Det er dog aldrig for sent at imprægnere et par brugte sko, hvis du bare sørger for at rengøre dem grundigt inden. Du kan rengøre ruskind med en klud, og hvis det ikke er nok, kan du eventuelt tilsætte lidt hvid eddike til vandet, hvilket hjælper med at fjerne eventuelle pletter og snavs. Når du har rengjort dine sko, kan du med fordel bruge en ruskindsbørste til at rette hårene (husk at børste i samme retning som hårene).  

Når du har rengjort dine sko, kan du imprægnere dem på følgende måde:

1.     Ryst sprayflasken med imprægnering inden brug.

2.     Spray forsigtigt i et jævnt lag. Sørg for at spraye i en afstand af ca. 30 cm

3.     Lad det tørre – helst natten over

Sådan imprægnerer du dine sko i læder

Det er langt fra alle typer af sko og støvler, som skal imprægneres. Kondisko og laksko skal eksempelvis ikke have dem form for pleje, ligesom sko af andre specielle skindformer heller ikke skal.

Læder er dog et materiale, du altid bør imprægnere. Særligt når du bruger sko og støvler i læder om vinteren, har de brug for den ekstra pleje, da vejsalt kan være hårdt ved læder. Når du imprægnerer dine sko i læder, vedligeholder du materialets smidighed og flotte udseende.

Processen for imprægnering af sko i skind fungerer på samme måde som for sko i ruskind. Det er selvfølgelig bare vigtigt, at du vælger et produkt, der er særligt beregnet til netop læder. Hvis dine lædersko eller -støvler er brugte, er det også vigtigt, at du fjerner snavs med en opvredet klud, inden du begynder på selve imprægneringen.

Et lille ekstra tip: Stil aldrig dine lædersko i nærheden af for høj varme, da det kan udtørre læderet og få det til at sprække.

Få dine sko til at holde længere med en god imprægnering

Når du imprægnerer dine sko, bliver de vandtætte, og de bliver også bedre beskyttet mod ridser. Det bliver samtidig nemmere at rengøre dem for både skidt og snavs. Særligt når du shopper sko af højeste kvalitet, er god skopleje i form af imprægnering et must. Alle sko hos Billi Bi er håndlavede, og modellerne er lavet af ægte skind. Skind er som sagt ikke vandtæt, og skoene bør derfor imprægneres grundigt inden brug og løbende derefter.

Der findes mange forskellige typer af plejeprodukter til sko, og hos Billi Bi kan du finde plejeprodukter, der passer til dine sko. Hvis du vil have endnu flere råd til den gode pleje af sko, kan du med fordel læse vores guide til skopleje. Her kan du blive endnu klogere på, hvordan du holder dine sko flottere i længere tid, samt læse mere om pleje af de forskellige materialer. 

Plej dine sko, og giv dem et langt liv!