Om Billi Bi

Om Billi Bi

Begyndelsen af et eventyr
I 1936 startede Søren og Evelyn Friis med at producere børnesko i en gammel stald på Vibevej i Nordvest kvarteret i København. Et par år senere besluttede de sig for at udvide deres virksomhed og begyndte derfor at designe sko til kvinder. Dette blev hurtigt en succes og efter kort tid også Fransi’s fokusområde.

Kvalitet, kreativitet og håndværk har altid været hovedværdierne for familien Friis, hvilket også kom til udtryk, da Søren og Evelyn startede
virksomheden i 1930’erne, og der var mangel på klassiske lædermaterialer. Dette holdt dog ikke det hårdtarbejdende par tilbage, men var i stedet drivkraften for et kreativt design, hvor der blev eksperimenteret med forskellige typer af fiskeskind til produktion af skoene. Søren og Evelyn lavede fashionable designersko i alle materialer lige fra skrubbe- og åleskind til stenbider- og havkatteskind. Skoene blev designet med en rummelig læst med afrundede tåspidser i douche farver, hvilket gav skoene et elegant og eksklusivt italiensk udtryk. I dag kan de gamle designs ses på en udstilling på Brede Museum.

2. generation
Carl Friis, søn af Søren og Evelyn, var fast besluttet på at bruge sit liv på at designe sko. Som barn hjalp han til på fabrikken, og da han fyldte 16 år, startede han sin uddannelse som skomager på fabrikken. Med flid og nysgerrighed lærte han skomagerkunsten helt fra bunden. Ved siden af uddannelsen læste han økonomi og italiensk på aftenskole. Da Carl havde lært alt, hvad han kunne, om skodesign på hans forældres fabrik, tog han til Italien for at studere skodesign og konstruktion på den berømte skole ARS SUTORIA. Her studerede han til "Modellista - Tagliatore", hvor han udmærkede sig ved at få den højest givne karakter, det år, i sin afsluttende eksamen. Carl forlængede efterfølgende sit ophold i Italien med 6 måneder, hvor han arbejdede på en italiensk skofabrik.

Carl havde fremragende tegnekundskaber, og under sit ophold i Italien, tegnede han talrige nye designs, og sendte dem hjem til firmaet i Danmark. Carls ophold i Italien har været en uvurderlig erfaring, som har inspireret ham gennem sin karriere.

Carl blev rost i den italienske modepresse, og i 1960’erne blev han desuden betragtet som en del af den danske modeelite.

Starten af Billi Bi
I dag er det Carl og Carsten Friis, søn og barnebarn af virksomhedens grundlæggere, der har ansvaret i virksomheden. Carsten Friis er 3. generation, i Friis familien, til at gå ind i Fransi A/S. Han har ”leget sig” vej ind i familieforetagenet, da han som barn lavede blomsterapplikationer til sko, i familiens køkken, ved at varme læder på komfuret for at give dem det helt rigtige udseende.

I 1989 startede Carsten med at arbejde for familievirksomheden, mens han sideløbende studerede økonomi og jura på Copenhagen Business School. Efter sin uddannelse fik Carsten fuldtidsarbejde i firmaet, og i 1993 førte hans passion for trendy og edgy sko til udviklingen af sub-brandet Billi Bi.

Navnet Billi Bi kommer fra Carstens livret: fransk muslingesuppe.
Denne muslingesuppe blev i 1930’erne kreeret på den berømte parisiske restaurant, Maxim’s, af kokken Louis Barthe, og er sidenhen blevet restaurantens signaturret. I 1930'erne var Maxim’s en af de første restauranter, i verden, som fik tre Michelin-stjerner, hvilket er det højeste mulige antal stjerner, man kan opnå. På daværende tidspunkt var det meget kontroversielt at servere muslinger, i en så fin restaurant, da det blev anset som billig spise. 

På mange måder har historien om skomærket, Billi Bi, stor lighed med sin "kulinariske" navnebror. Fransi var det elegante og etablerede brand, mens Billi Bi startede som et edgy sub-brand, men med tiden blev Billi Bi signatur brandet for Fransi.

Billi Bi blev skabt med tanke på det unge, edgy og moderigtige. Billi Bi har den dag i dag formået at bibeholde brandet i denne ånd, og på grund af Carstens øje for mode og hans forretningssans, er Billi Bi i dag blevet et af de stærkeste brands i den danske og skandinaviske skomodeindustri.

Et stærkt brand i den skandinaviske skomodeindustri
Samarbejdet mellem Carl og Carsten, far og søn, har vist sig at være den perfekte kombination af fortid og fremtid, erfaring og nytænkning til at fortsætte og videreudvikle familievirksomheden.

Da Fransi blev grundlagt foregik al produktion i Danmark, men med tiden er produktionen blevet outsourcet til Sydeuropa. I dag bliver alle skoene produceret i italienske skindkvaliteter, hovedsageligt af spanske skomagere, på fabrikker, der har produceret sko for Billi Bi i 25 år.

Takket være tre generationers hårde arbejde, er Fransi  - i dag med Billi Bi som hovedbrand, blevet en stor spiller på det danske marked for modesko, og med forhandlere i mere end 24 lande bliver virksomheden ved med at vokse. Anden og tredje generation har på nuværende tidspunkt stor succes med deres tætte samarbejde, og med Carstens fire sønner som fjerde generation, er fremtiden sikret for Fransi.