Guide til skopleje

Guide til skopleje – sådan passer du bedst på dine sko

Findes der noget bedre end sko, som holder sig flotte i lang tid? Nej, vel? Med den helt rigtige pleje af dine sko vil du formentlig få endnu større glæde af dit fodtøj.
Hvis du synes, at skopleje, imprægnering af sko og håndtering af forskellige materialer kan være lidt af en jungle, så er du med stor sandsynlighed langt fra den eneste. Skopleje kan nemlig være svært at finde rundt i, så selv den mest garvede skoentusiast kan miste overblikket. Her på siden får du en detaljeret guide til pleje af dine sko.

Kend dine sko

Når du shopper sko, er det en rigtig god idé at have kendskab til materialet. På den måde ved du, hvordan du bedst kan passe på dine sko. Man skal nemlig ikke bruge de samme midler til alle sko og støvler, så det er vigtigt at kende til forskellene.

Du skal eksempelvis ikke pleje dine lædersko på samme måde, som du behandler dine sko af ruskind. Det er vidt forskellige skoplejeprodukter, der skal bruges. I første omgang kan det måske synes vanskeligt at holde styr på de forskellige plejemetoder, men når du først har fået dem lært, er det slet ikke så svært.

Der er også stor forskel på, hvor opmærksom du bør være i forhold til skopleje i de forskellige årstider. I de hårde vintermåneder har dit fodtøj brug for mere kærlighed i forhold til om sommeren. Sko, der bliver brugt om vinteren, er typisk mere udsat for skidt og snavs, hvilket automatisk slider på skoene.

Sådan plejer du dine lædersko - 4 gode råd:

Vidste du, at det er stor forskel på lædertyper? Hvis ikke, er der god grund til at læse videre her. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om dine lædersko er blanke eller matte, da det kan have betydning for måden, de skal behandles på.

1. Sørg for at rense dine lædersko inden imprægnering
Inden du overhovedet går i gang med at imprægnere dine lædersko, er det vigtigt, at du renser dem. På den måde undgår du, at skidt sætter sig fast til skoene. Du kan rense dine sko med en en skindrens. Vær opmærksom på at undgå sæbe og opløsningsmidler.

2. Imprægnér dine sko mindst én gang om måneden i vinterhalvåret
Vinter er ikke lig med kolde fødder – især ikke, hvis du husker at imprægnere dine lædersko. Kulde og fugt kan udtørre dine sko, så de risikerer at sprække. Hvis du sørger for den rette pleje i form af regelmæssig imprægnering, er der større chancer for, at skoene kan få dig godt igennem selv den koldeste vinter.

3. Matte lædersko har brug for skocreme
Hvis du er den heldige ejer af et par matte lædersko, bør du bruge læderfedt eller en god skocreme i forbindelse med pleje af dine sko. Læderfedt sørger for at holde læderet mere smidigt. Du kan også bruge skocreme til læder, hvis farven er ved at falme. I den forbindelse skal du blot bruge en variant med farvenuance.

4. Brug aldrig skocreme og læderfedt på blanke lædersko
Det er vigtigt, at du giver dine matte lædersko en god omgang skocreme, men det er mindst lige så vigtigt ikke at putte skocreme på dine blanke lædersko. Her skal du i stedet bruge et skoplejeprodukt, der er tiltænkt blankt læder. Brug eksempelvis en plejende spray til alle typer af skind.

Den bedste skopleje til ruskind - 3 gode råd:

Imprægnering holder ikke bare dine nye sko pæne – det gør dem også mere modstandsdygtige over for skidt og snavs. Det er derfor en rigtig god vane at huske en god skopleje, så glæden ved dine nye sko kan vare ved.

1. Brug en ruskindsbørste til rengøring
Hvis dine ruskindssko bliver beskidte, bør du bruge en ruskindsbørste til at rengøre dem. Alternativt kan du bruge en skindrens, hvis skoene er meget beskidte.

2. Husk ekstra beskyttelse af dine ruskindssko om vinteren
Ligesom med lædersko er det vigtigt at passe ekstra godt på dine ruskindssko, hvis du bruger dem om vinteren. Sørg for jævnlig imprægnering, og brug altid en spray, der er særligt egnet til ruskind.

3. Undgå skocreme og læderfedt til pleje af ruskind
I modsætning til læder har ruskind ikke gavn af skocreme og læderfedt – faktisk ødelægger denne skopleje de små hår i materialet. I stedet bør du bruge en spray til ruskind, der er specialfremstillet til at håndtere materialet. Du kan med fordel bruge en spray, der plejer og beskytter alle typer af ruskind samt genopfrisker farven.

Et sidste godt råd om skopleje

Der findes en verden af produkter inden for skopleje, som forlænger holdbarheden på dine sko. Et sidste – og helt gratis – råd er at skifte dine sko hver dag. Det lyder måske som en alternativ løsning til pleje af dine sko, men ikke desto mindre er det en nem måde at passe på dine sko på.
Vidste du eksempelvis, at dine sko helst skal tørre et døgn, før du bruger dem igen? Sko bliver nemlig automatisk en smule fugtige af fodsved, så det kan ikke skade, hvis du har flere par sko at vælge imellem.
Nu skulle du gerne have helt styr på, hvordan du plejer dine sko – rigtig god fornøjelse!